Безбедносни работни процедури за електрична машина за заварување

Електрична машина за заварувањеопремата е едноставна за употреба, сигурна, широко се користи во индустриското производство и преработка, како што е градежната индустрија, бродската индустрија, е многу важен тип на операции за обработка.Меѓутоа, самата работа на заварување има одредена опасност, склона кон несреќи од електричен удар и пожари, па дури и да предизвика жртви во тешки случаи.Ова бара при конкретната работа на заварување да се посвети доволно внимание на релевантните безбедносни опасности за да се обезбеди квалитетот на процесот на заварување.Поради оваа причина, при операциите на заварување мора да се почитуваат следните кодекси на пракса.

1. Внимателно проверете ги алатите, дали опремата е недопрена, дали машината за заварување е сигурно заземјена, поправката на машината за заварување треба да ја врши персонал за електрично одржување, а другиот персонал не смее да расклопува и поправа.

2. Пред работа, треба внимателно да ја проверите работната средина за да потврдите дека е нормална и безбедна пред да започнете со работа и да носите добрашлем за заварување, ракавици за заварување и друга работна заштитна опрема пред работа.

3. Носете сигурносен појас при заварување на височина, а кога сигурносниот појас е закачен, внимавајте да се држите подалеку од делот за заварување и делот од жица за заземјување, за да не изгори безбедносниот појас за време на заварувањето.

4. Жицата за заземјување треба да биде цврста и безбедна, а не е дозволено да се користат скелиња, жичани кабли, машински алати и слично како жици за заземјување.Општ принцип е најблиската точка на точката на заварување, жица за заземјување на опремата под напон мора да биде внимателна, а жицата на опремата и жицата за заземјување не треба да се поврзуваат за да не изгорат опремата или да предизвикаат пожар.

5. При заварување блиску до запаливо, треба да има строги мерки за заштита од пожар, доколку е потребно, службеникот за безбедност мора да се согласи пред да работи, по заварувањето треба внимателно да се прегледа, да потврди дека нема извор на пожар, пред да ја напушти локацијата.

6. При заварување на запечатениот сад, цевката прво треба да го отвори отворот, да го поправи садот што е наполнет со масло, да се исчисти, да се отвори влезниот капак или отворот за вентилација пред заварување.

7. Кога се вршат операции на заварување на искористениот резервоар, потребно е да се открие дали има запаливи и експлозивни гасови или материи и строго е забрането да се започне со огнено заварување пред да се утврди состојбата.

8. Машата за заварување и жиците за заварување треба често да се проверуваат и одржуваат, а оштетувањата треба да се поправат или заменат навреме.

9. При заварување во дождливи денови или на влажни места, задолжително внимавајте на добрата изолација, рацете и нозете не треба да се заваруваат влажни или влажни алишта и обувки, доколку е потребно, под стапалата може да се стави суво дрво.

10. По работа, прво мора да го исклучите напојувањето, затворете гомашина за заварување, внимателно проверете го изгаснатиот пожар на работното место, пред да го напуштите местото на настанот.


Време на објавување: Декември-01-2022 година