Принципот на работа на заварување автоматска маска за заварување со осветлување

Принципот на работа на течен кристалавтоматска маска за заварување со промена на светлинатае да се користат специјалните фотоелектрични својства на течниот кристал, односно, молекулите на течните кристали ќе имаат одредена ротација по додавањето на напон на двата краја на течниот кристал, така што напонот што се применува на листот со течни кристали може да се контролира за да се промени стапка на поминување на светлината, за да се постигне ефектот на прилагодување на бројот на засенчување и да се игра целта на заштитата од заварување.Кога нема лак светлина, видливата светлина може да помине колку што е можно повеќе низ листот со течни кристали, заварувачите со него можат јасно да го видат заварениот предмет и нема непријатност, во моментот на лакот може брзо да стане темна состојба, ефективно заштитете ги очите на заварувачите од штетни зраци и силна изложеност на светлина.

Бројот на засенчување ефилтергрупата може да филтрира колку степен, вредноста на бројот на засенчување го означува специфичниот број на засенчување под нивото на засенчување, колку е поголем бројот на засенчување, толку е поголем степенот на затемнување на групата филтри, моменталната маска за заварување со автоматско затемнување се во тековната во согласност со меѓународните стандарди, бројот на засенчување е поставен на 9~13#.Изборот на нијанса е прашање на удобност или не, а заварувачите треба да го изберат најудобниот начин и да одржуваат добра видливост под специфични услови на примена.Изборот на соодветен број за засенчување му овозможува на заварувачот јасно да ја види почетната точка и да му помогне на заварувачот да го подобри нивото на заварување.Кога материјалот на предметот за заварување е различен, треба да се изберат различни броеви на нијанси за подобро да се види јасно предметот за заварување и да се обезбеди подобра удобност.

Работен процес на маска за заварување со автоматско затемнување со течни кристали: според различните методи на заварување и струите на заварување, прилагодете го копчето за бројот на засенчување за да го изберете соодветниот број за засенчување;Прилагодете го аголот на гледање на лентата за глава и прозорецот на маската за да се чувствувате удобно и јасно да го гледате заварениот предмет;Во моментот на лакот за заварување на самото место, откако колото за откривање на лачен сигнал ќе го открие сигналот на лакот, прозорецот брзо и автоматски се затемнува и го достигнува поставениот број за засенчување и може да започне континуираната работа на заварување;Работата за заварување е завршена, сигналот на лакот исчезнува, а прозорецот веднаш се враќа во нормала.


Време на објавување: 24-11-2022 година