Разликата помеѓу сечење со пламен и плазма сечење

Кога треба да го исечете металот до големина, има многу опции.Не секој занает е погоден за секоја работа и за секој метал.Можете да изберете пламен илиплазма сечењеза вашиот проект.Сепак, важно е да се разберат разликите помеѓу овие методи на сечење.
Процесот на сечење со пламен вклучува употреба на кислород и гориво за да се создаде пламен што може да го стопи или кине материјалот.Често се нарекува сечење со кислород, бидејќи кислородот и горивото се користат за сечење на материјалот.

Процесот на сечење со пламен вклучува употреба на кислород и гориво за да се создаде пламен што може да го стопи или кине материјалот.Често се нарекува сечење со кислород, бидејќи кислородот и горивото се користат за сечење на материјалот.
За да се загрее материјалот до неговата температура на палење, сечењето со пламен користи неутрален пламен.Откако ќе се достигне оваа температура, операторот притиска лост што ослободува дополнителен проток на кислород во пламенот.Ова се користи за сечење материјал и издувување на стопен метал (или вага).Сечењето со пламен е одличен избор бидејќи не бара извор на енергија.

Друг процес на термичко сечење е сечење со плазма лак.Тој користи лак за загревање и јонизирање на гасот за производство на плазма, што се разликува од сечењето со пламен.Електродата на волфрам се користи за создавање лак на плазма факелот, заземјувачката клешта се користи за поврзување на работното парче со колото, а штом волфрамската електрода се јонизира од плазмата, таа се прегрева и стапува во интеракција со заземјеното парче.Најдоброто ќе зависи од материјалот што се сече, прегреаните плазма гасови ќе го испарат металот и ќе ја издувнат вагата, сечењето со плазма е погодно за повеќето добропроводливи метали, не мора да се ограничува на челик или леано железо, можно е и сечење на алуминиум и нерѓосувачки челик , овој процес може да се автоматизира.Плазма сечењеможе да сече материјали двојно подебели од сечењето со пламен.Плазма сечењето треба да се користи кога е потребно висококвалитетно сечење за метали со дебелина помала од 3-4 инчи


Време на објавување: 24 август 2022 година